Krakov a Wieliczka 2023

Vyvrcholením ekologického projektu s Poliakmi bol celodenný výlet, ktorý pozostával z dvoch častí: 1. Krakov (dopoludnia) 2. Wieliczka (popoludní).

KRAKOV 
  • Vo štvrtok (19.10.2023) sme skoro ráno vyrazili do jedného z najväčších a najkrajších poľských miest, do Krakova. Po príchode nás čakala sprievodkyňa, ktorá začala prehliadku mesta rozprávaním povesti o drakoch, ktoré sú symbolom historického Krakova. Pokračovali sme prehliadkou krakovského hradu Wawel, ktorý je jedna z najdôležitejších pamiatok mesta a je zapísaný na zozname pamiatok UNESCO. Wawel je najväčší hrad v Poľsku a môžete v ňom nájsť budovy postavené v rôznych architektonických slohoch. V minulosti bol dlhé roky sídlom poľských kráľov. Hrad stojí za návštevu aj kvôli múzeám, ako napríklad múzeum umenia, zbraní, keramiky alebo kováčstva.
  • Po ceste z hradu sme navštívili miesta, ktoré sa spájajú s pápežom Jánom Pavlom II. (vlastným menom Karol Wojtyla), ktorý väčšinu svojho života prežil v Krakove. Videli sme miesto, kde pápež žil, študoval, okno, z ktorého sa pravidelne prihováral veriacim, jeho najobľúbenejší kostol sv. Františka a lavičku kde sa najčastejšie modlil.
  • Následne sme sa presunuli na hlavné námestie Krakova, kde sme videli sochu významného spisovateľa Adama Mickiewicza, tradičné trhovisko Sukiennice, nahliadli sme aj do kostola Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je symbolom mesta. Z jeho vyššej a krajšej veže sa každú hodinu trúbi tradičná melódia.  
  • Na obed sme ochutnali tradičné poľské jedlo pirohy v krásnej reštaurácii v centre Krakova „U BabciMaliny“. 
 
WIELICZKA 
  • Po chutnom obede sme sa presunuli do Wieliczky, kde sa nachádza najstaršia soľná baňa na svete. Baňa je hlboká 327m a patrí k najhlbším v strednej Európe. Baňou nás sprevádzala sprievodkyňa menom Kinga, ktorá nám porozprávala zaujímavosti spojené s históriou, ťažbou a fungovaním bane. Celá prehliadka trvala 3 hodny a dostali sme sa do hĺbky približne 150m pod zemou, kde sme prešli trasu 3,5 km. Na tejto trase sa nachádzajú sochy, veľká sieň, kaplnky, podzemné jazero a expozícia z dejín soľného baníctva. Z prehliadky sme si odniesli soľ vyťaženú priamo z tejto bane.
  • V priebehu celého dňa nás natáčal redaktor z poľskej lokálnej televízie, ktorému sme poskytli aj krátke interview. 
 
Po namáhavom dni sme sa plní zážitkov vrátili do hotela.  
Krakov a Wieliczka v nás zanechali úžasné spomienky a pevne veríme, že tieto krásne miesta ešte niekedy navštívime.

Zber papiera jar 2024

V jarnom zbere papiera boli najúspešnejšie 3.C, 6.B a 1.C, gratulujeme.
Za ochotu a pomoc ďakujeme im aj ostatným žiakom.
Kompletné výsledky zberu papiera na stiahnutie (XLSX).

Voľné pracovné miesto

Voľné pracovné miesta na pozíciu: 
  • učiteľ druhého stupňa (anglický jazyk) na zastupovanie počas materskej dovolenky od septembra 2024 do februára 2026

Viac informácií.

2% z dane

Viac informácii o darovaní 2% daní z príjmov nájdete ⇒ TU.

OZNAM O SÚŤAŽI

Súťažíme v jazykoch s
Pre viac informácií kliknite TU.

Európsky projekt

Dokument o európskom projekte ohľadom zlepšenia technického vybavenia odborných učební v našej škole je k nahliadnutiu tu.

Naše projekty